De VSCD Toneelprijzen worden jaarlijks uitgereikt aan acteurs, actrices en theatermakers tijdens het Gala van het Nederlands Theater.

De winnaars van de Toneelprijzen 2022

Foto: Anna van Kooij

De Toneelprijzen hebben een rijke historie. In 1955 werden de Louis d’Or en de Theo d’Or voor het eerst uitgereikt. Deze prijzen zijn inmiddels de belangrijkste toneelprijzen van Nederland. Ze zijn vernoemd naar de grote, negentiende-eeuwse acteur Louis Bouwmeester en actrice Theodora Mann-Bouwmeester.

Overzicht toneelprijzen
De uitreiking vindt plaats tijdens het Gala van het Nederlands Theater, als afsluiting van het Nederlands Theater Festival, in Internationaal Theater Amsterdam

  • Louis d’Or - VSCD Toneelprijs voor de meest indrukwekkende dragende mannenrol.
  • Theo d’Or - VSCD Toneelprijs voor de meest indrukwekkende dragende vrouwenrol.
  • Arlecchino - VSCD Toneelprijs voor de meest indrukwekkende bijdragende mannenrol.
  • Colombina - VSCD Toneelprijs voor de meest indrukwekkende bijdragende vrouwenrol.
  • Proscenium - VSCD Toneelprijs voor de persoon/instantie/groep die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de regie, het decor, de kostumering, de dramaturgie, de muzikale ondersteuning (et cetera) van een toneelproductie of een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de podiumkunsten.

Prijswinnaars, genomineerden en juryrapport
- Prijsuitreiking Toneelprijzen 22-23: 17 september 2023
- Juryrapport Toneelprijzen 2022
- Historisch overzicht winnaars Toneelprijzen

Toneeljury 2022-2023:
De Nederlandse Toneeljury bepaalt de genomineerden en de winnaars van de VSCD Toneelprijzen. Deze jury selecteert ook de tien hoogtepunten van het theaterseizoen, die tijdens het Nederlands Theater Festival nog eenmaal op de planken worden gebracht.

- Abdelkader Benali (voorzitter), schrijver en theatermaker
- Dianne Zuidema, directeur/programmeur Schouwburg Amstelveen
- Marijke Schaap, dramaturg en stafdocent Master Creative Producing (AHK)
- Rehana Ganga, programmamaker Het Nationale Theater
- Bram Jacobs, programmeur Parktheater Eindhoven
- Marjorie Boston, programmeur De Schuur en directeur RIGHTABOUTNOW INC.
- Han van Wieringen, toneelschrijver, vertaler en recensent
- Tommie van Eck, directeur van Theater De Purmaryn
- Patricia Lim, kostuumontwerper

De Toneelprijzen zijn vernoemd naar de negentiende-eeuwse acteur Louis Bouwmeester en actrice Theodora Mann-Bouwmeester.

Acteur Louis Bouwmeester en actrice Theodora Mann-Bouwmeester

Over de prijs
De winnaars van de Louis d’Or en Theo d’Or ontvangen een gouden penning die is gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer, graficus en medailleur Eric Claus.
De winnaars van de Arlecchino, Colombina en Proscenium ontvangen een bronzen beeld, ook gemaakt door Eric Claus. Naast een beeld krijgen de winnaars van de Louis d’Or en Theo d’Or een portret aangeboden door Stichting Oeuvre Jan van der Vossen. Deze portretten zijn te zien in Internationaal Theater Amsterdam.

Partners
De VSCD-Jeugdtheaterprijzen worden mede mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart, welke wordt uitgegeven door de Stichting Promotie Theater en Concertbezoek. De SPTC is onze trouwe en onvoorwaardelijk branche ondersteunende partner voor de VSCD-prijzen.