VSCD pleit voor landelijke norm: één stoel vrij laten

16-09-2020

De VSCD pleit net als de Raad voor Cultuur voor versoepeling van de 1,5 meterregel, zoals bijvoorbeeld in Oostenrijk: één vrije stoel en mondkapjes bij verplaatsing. Anders dan de Raad ziet de VSCD graag zo snel mogelijk één landelijke norm ingevoerd, waarbij de veiligheidsregio’s zo nodig lokaal afwijken.

De VSCD ondersteunt de recente brief van de Raad voor Cultuur aan Minister van Engelshoven met adviezen voor een wendbare en weerbare culturele en creatieve sector. Gea Zantinge, voorzitter bestuur: “De VSCD vindt dat de Raad de huidige nood in de sector goed in beeld heeft en wij zien ook de urgentie voor een spoedige versoepeling van de 1,5 meterregel in theaters en concertzalen.”

Landelijke norm
Het vaststellen van een landelijke norm, van een schaakopstelling (stoel om stoel), gebruik van mondkapjes bij verplaatsing en reserveringsplicht, kan er voor zorgen ervoor dat de podiumkunstensector enigszins werkend blijft. “Binnen de sector wordt door artiesten en gezelschappen rondgereisd van podia naar podia. Door voor de gehele sector een landelijke versoepeling af te kondigen, wordt de zaalcapaciteit van alle 134 VSCD-podia verhoogt van 20% naar zeker 50%", aldus Gea Zantinge.

Aandacht ongesubsidieerd aanbod
De VSCD is blij met de oproep van de Raad aan de Minister om ook steun te verlenen aan de ongesubsidieerde producenten. Zij vormen ruim 80% van het aanbod op de VSCD-podia. De VSCD vindt het van belang dat de hele keten van productie tot publiek overeind blijft, willen we deze niet volledig kwijtraken.

Geleerde lessen
Binnen de VSCD podia is in de afgelopen maanden veel initiatief getoond en er vinden ontwikkelingen plaats om de ruimten zo effectief mogelijk in te zetten of dit nu fysiek is of digitaal. De crisis leert onze podia over wat werkt en niet werkt. De komende tijd kijkt de VSCD welke ontwikkelingen ze willen behouden en wellicht bestendigen. Daarbij sluit de VSCD ook graag aan bij discussies over het nieuwe bestel.

Naar al het nieuws