Deze website maakt gebruik van cookies.

Tweede ronde Zilveren Krekels 2016 bekend

02-06-2016

De VSCD-Jeugdtheaterjury heeft de tweede serie Zilveren Krekels bekendgemaakt: vier nieuw geselecteerde voorstellingen maken kans op de Gouden Krekel, die op 11 september wordt uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater, samen met de andere VSCD-prijzen. 

De Krekels zijn de Jeugdtheaterprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) voor de meest indrukwekkende podiumprestatie en productie van het seizoen.

Een Zilveren Krekel en nominatie voor de meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie 2016 gaat naar In mijn hoofd ben ik een dun meisje (12+) van NTjong, Bromance (15+) van Toneelgroep Oostpool & Theater Sonnevanck en Het Hamiltoncomplex (13+) van HETPALEIS (BE). Een Zilveren Krekel en nominatie voor de meest indrukwekkende podiumprestatie 2016 gaat naar de vormgeving, door Morgana Machado Marques, van Wij gaan op berenjacht (4+) van Theater Sonnevanck & Silbersee.

Eerder wonnen al een Zilveren Krekel 2016: Toen wij van Rotterdam vertrokken van Maas theater en dans, Bezoek voor Beer (4+) van Het Laagland, Falling Dreams (10+) van Het Filiaal theatermakers én het decorontwerp van Sanne Danz voor Alice in Wonderland (8+) door Maas theater en dans. Zij maken eveneens kans op de Gouden Krekel 2016.

Zilveren Krekel - meest indrukwekkende jeugdproductie

In mijn hoofd ben ik een dun meisje (12+) van NTjong
De jury over In mijn hoofd ben ik een dun meisje: “Een brutale, excessieve en ontregelende voorstelling die aan het denken zet over één van de meest belangrijke thema’s onder jongeren: hoe denk ik dat ik er uitzie, hoe wil ik er uitzien en hoe zien anderen mij? De bonte performance, vol overgave gespeeld, maakt voelbaar hoe jonge vrouwen (kunnen) worstelen met de sociale (na)druk op schoonheid, rolmodellen en seksualiteit. Verontrustend, scherp, hilarisch en ontroerend.”

Bromance (15+) van Toneelgroep Oostpool & Theater Sonnevanck
De jury over Bromance: “Tekstschrijver Joachim Robbrecht, regisseur Timothy de Gilde, vormgeefster Janne Sterke en componist Bart Rijnink blijken weer een gouden kwartet: taalgebruik, regie, vormgeving en soundscape zijn strak, snel, efficiënt, raak en to the point. De heftige driehoeksverhouding vol bravoure kruipt stiekem onder je huid, om daar venijnig te jeuken als ook zacht te strelen. Een knappe voorstelling, over een gevoelig onderwerp, die broeit vanaf de eerste seconde tot de laatste minuut.”

Het Hamiltoncomplex (13+) van HETPALEIS (BE)
De jury over Het Hamiltoncomplex: “Chapeau voor theatermaakster Lies Pauwels die 13 onbevangen en onervaren meiden anderhalf uur lang laat spelen met het aura van hun leeftijd. Het dertiental balanceert uitdagend op de grens van kind-zijn en adolescentie: ze goochelen met schoonheid, onzekerheid, uiterlijk, vervorming, verleiding, dromen, fantasie en lichaamsbewustzijn. Pure, dubbelzinnige theaterpoëzie.”

Zilveren Krekel - meest indrukwekkende podiumprestatie

Morgana Machado Marques voor haar inventieve vormgeving van Wij gaan op berenjacht (4+) van Theater Sonnevanck & Silbersee 
De jury over de vormgeving van Wij gaan op berenjacht: “Het ingenieuze decor van Morgana Machado Marques dwingt grote bewondering af. Als een magische trukendoos ploppen vanuit een strak vormgegeven speelvlak (zwart/wit) alle hindernissen tevoorschijn: het hoge, zwiepende gras, de kleverige modder die aan laarzen plakt en de angstaanjagende grot van goudfolie. De inventiviteit van Marques is de stuwende kracht achter vertelling én verbeelding. Ze maakt het schier onmogelijke mogelijk.”

De prijsuitreiking
Tijdens het Nederlands Theater Festival en TF Jong van 1 – 11 september 2016 worden de genomineerde voorstellingen, indien mogelijk, gepresenteerd in Jeugdtheater de Krakeling. Het festival wordt afgesloten met het Gala van het Nederlands Theater waar onder meer de Gouden Krekels 2016 voor de meest indrukwekkende productie en de meest indrukwekkende podiumprestatie worden uitgereikt. Op zondag 11 september ontvangen de genomineerden hun Zilveren Krekel in Jeugdtheater De Krakeling.

De VSCD Jeugdtheaterjury 2016
De VSCD Jeugdtheaterjury 2016 bestaat uit Arjen Berendse (voorzitter), Annette Embrechts, Anoek Jentjens, Colette van Wees, Raoul Boer, Hillechien Steenbruggen en Gonny Gaakeer.