Theatersector vrijwel gesloten, schade loopt op

26-11-2021

De VSCD snapt dat het kabinet vergaande maatregelen neemt, gezien het hoge aantal besmettingen en de toenemende druk op de zorg. Voor theaters gaat het ver: om 5 uur dicht, nog maar slechts maximaal 33% van de stoelen gebruiken, en voor het publiek geldt het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Dit komt vrijwel neer op een volledige sluiting, met grote schade tot gevolg.

Publiek, artiesten en podia hard geraakt
De theatersector wordt hard geraakt. December is normaal gesproken een drukke maand, met veel mooie producties. Een sluitingstijd van 17:00 betekent dat veel voorstellingen niet door kunnen gaan. De beperking tot maximaal 33% van de capaciteit maakt de resterende voorstellingen onrendabel. Het negatief binnenlands reisadvies helpt evenmin. In de praktijk is er weinig wat nog door kan gaan.

Vanaf de start van het seizoen in september is de kaartverkoop tegengevallen, door de beperkingen en onzekerheden rondom Corona. Vanaf 12 november viel de commerciële verhuur voor theaters weg, grote zalen mochten niet meer dan 1250 mensen verwelkomen en horeca werd vrijwel onmogelijk. En dan resteert nu zo weinig dat het in feite een sluiting is. Het is spijtig voor publiek, artiesten en podia .

Compensatie schade
Een enkel podium zal de nu geboden ruimte nog kunnen benutten, maar de meesten zullen sluiten uit financiële en personele noodzaak. Na alle openingen en sluitingen van de afgelopen anderhalf jaar is de rek er uit in de podiumkunsten.

Terecht zet het kabinet steunmaatregelen voort tot 1 januari. De vraag is of die voldoende zijn om de geleden schade te compenseren. De onzekerheid over de situatie na 1 januari zorgt nu al voor extra schade.

Naar al het nieuws