Theaters in meer dan 30 landen openen op 13 maart 2021 de digitale deuren

08-03-2021

Op 13 maart 2020 startte een tijd van onzekerheid voor theaters over de hele wereld. Velen sloten de deuren vanwege corona. Nu één jaar later wordt er in meer dan 30 landen op 13 maart 2021 de voorstelling ‘Wit Konijn Rood Konijn’ gespeeld om hierbij stil te staan. In theaters over de hele wereld, van Argentinië tot Australië en van India tot Nederland, gaan acteurs het toneel op om de kracht van theater te tonen. Een internationale viering van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan.

Ook in Nederland openen VSCD-podia de digitale deuren. VSCD-lid Dianne Zuidema, directeur Schouwburg Amstelveen: “Bij onze schouwburg vinden we het belangrijk om bij dit initiatief aan te sluiten. Op deze dag die de sluiting van de theaters een jaar geleden markeert, willen we de kracht van het theater vieren. Het spannende gegeven dat zowel publiek als de acteur van niets weet en zich overgeeft aan deze tekst, maakt deze voorstelling daar bij uitstek geschikt voor. En dat zoveel theaters en acteurs/actrices meedoen is heel inspirerend.”

Wit Konijn, Rood Konijn

Acteurs als Pierre Bokma, Huub van der Lubbe, Nhung Dam en Theo Maassen stappen het toneel op om het stuk ‘Wit Konijn Rood Konijn’ te spelen. De tekst van het stuk zit in een verzegelde envelop. De acteur opent ter plekke, op het podium, deze envelop. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint hij of zij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. Samen met het publiek ontdekken ze tijdens het lezen en spelen de inhoud van de internationale theaterhit ‘Wit Konijn Rood Konijn’ van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. Dit stuk is sinds de première tien jaar geleden in meer dan 25 talen vertaald, waaronder het Nederlands en is al duizenden keren opgevoerd. En steeds door andere acteurs. Want wie het één keer gespeeld heeft, kent het stuk, en mag het niet nog een keer spelen.

Livestreams

Vanwege de coronamaatregelen is het in de Nederlandse theaters niet toegestaan om publiek te mogen ontvangen, maar via livestreams zetten de theaters hun deuren open. Van Drachten tot Venlo, van Amstelveen tot Eindhoven nodigen de Nederlandse schouwburgen hun bezoekers uit om op zaterdag 13 maart vanuit hun huiskamer deel uit te maken van een grootse, internationale theaterbeleving.

Reis om de wereld

Het Aurora Nova Theater in Berlijn heeft het initiatief genomen om met de internationale theatergemeenschap op 13 maart stil te staan bij feit dat de meeste theaters over de hele wereld al een jaar vrijwel stil staan. Elk theater zal in zijn eigen tijdzone om 20.00 uur aanvang geven voor ‘Wit Konijn Rood Konijn’ in hun eigen taal. De kracht van theater zal 24 uur lang over de aardbol zinderen, van New York tot Panama City, van Minsk tot Medellin, van Uppsala tot Istanbul. En in bijna 30 Nederlandse steden.

Klik hier voor de lijst met deelnemende theaters en vertellers/acteurs.

Naar al het nieuws