Larissa Lezhnina wint Gouden Zwaan 2014

Larissa Lezhnina Gouden Zwaan 2014
Igor Podsiadly foto: Jochem Jurgens
Romance - Het Nationale Ballet foto: Jochem Jurgens

05-10-2014 | Bron: VSCD

Zondag 5 oktober zijn de Zwanen - de VSCD dansprijzen - uitgereikt in een live uitzending van NTR Podium tijdens De Nederlandse Dansdagen. Larissa Lezhnina ontving de Gouden Zwaan 2014. De Gouden Zwaan is de VSCD Dansprijs voor de danser(es) of choreograaf werkzaam in Nederland die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. Igor Podsiadly ontving de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie voor zijn rol in Naked Lunch. Het Nationale Ballet ontving de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie voor Romance uit het programma Dutch Doubles. De uitzending is te bekijken via uitzending gemist

Uit het juryrapport
Gouden Zwaan 2014
"Larissa Lezhnina was in 1994 de eerste Russische soliste van faam die de overstap maakte naar Het Nationale Ballet, om daar 20 jaar lang een belangrijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het gezelschap. Niet alleen zette haar toegewijde aanwezigheid en zuivere techniek de standaard voor menig collega, haar aanwezigheid was indirect ook een uitnodiging aan andere vermaarde solisten om naar Amsterdam te komen en hun excellentie bij Het Nationale Ballet verder te vervolmaken."

Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie 2014
"Met Igor Podsiadly hebben Guy & Roni zo’n beeldbepalende danser in huis. Een breed getalenteerde performer die het publiek steeds weer verrast. Of hij nu danst met zijn fabelachtige en eigenzinnige techniek, slechts staat en kijkt of speelt, altijd biologeert hij met een gevaarlijke en vertederende uitstraling tegelijk. In Naked Lunch grijpt Podsiadly de kans om al die kwaliteiten bij elkaar te brengen en zichzelf te overtreffen."

Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie 2014
"Romance, een drieluik van een schitterende pas de deux geflankeerd door indringende videobeelden, openbaart zich als een monument voor wat dans kan zijn. Wat dans móet zijn. Dit is de wereld van de dans, gevat in een majestueus portret van slechts 12 minuten. Wie erin slaagt Mozart zó naar zijn pijpen te doen dansen, schaart zich in de rangen van de grote Nederlandse Meesters."


Lees hier het volledige juryrapport.

Over de dansprijzen
De Zwanen worden sinds 1983 uitgereikt. De Zwanen worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd en hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

De jury
De VSCD dansjury 2014 bestaat uit Anita van Dolen, voorzitter jurering (dansprogrammeur Stadsschouwburg Amsterdam/Julidans), Peggy Olislaegers, voorzitter programmering (directeur Nederlandse Dansdagen), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Hildegard Draaijer (artistiek leider DOX), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Nada Mounzer (redacteur NTR), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg) en Liesbeth Wildschut (Lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht).

Festival de Nederlandse Dansdagen
Festival de Nederlandse Dansdagen is het belangrijkste moment van het jaar voor de Nederlandse dans. Tijdens het driedaagse festival in Maastricht worden het erfgoed, de actualiteit en de toekomst van de dans gevierd. De Nederlandse Dansdagen tonen zowel opvallend werk van opkomende choreografen als indrukwekkende voorstellingen van de gevestigde dansgezelschappen: van urban dance en avant-garde tot klassieke en moderne dans.

Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)
De Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) is de belangrijkste belangenbehartiger van theaters, concertzalen en festivals. Bovendien levert de VSCD kennis en kunde die de (festival)podia, en daarmee de podiumkunsten, ten goede komen. Zij doet dit ook in uitwisseling en samenwerking met leden en andere koepelorganisaties. Grote stimulans voor de podiumkunsten zijn de jaarlijkse VSCD prijzen.