Deze website maakt gebruik van cookies.

7 inzichten in theaterbeleving

08-06-2015 | Bron: Terry Brochard

In samenwerking met de VSCD heeft Terry Brochard een afstudeeronderzoek uitgevoerd naar de ‘Theater Experience’. Hij heeft een bezoek aan het theater onder de loep genomen en met het perspectief van de bezoeker als centraal uitgangspunt. Dit heeft geleid tot inzichten in de theater beleving en een methode om de beleving in een theater te evalueren.

De stappen van een theaterbezoek
Je komt binnen, het kaartje wordt gecontroleerd, de jassen gaan naar de garderobe, door tijd tekort wordt er een veel te warm kopje koffie naar binnen gewerkt en het is tijd voor de voorstelling. Wat gebeurt er allemaal tijdens een bezoek aan theater en hoe ervaart een bezoeker dit? Dit was de input voor het afstudeerproject “Theater Experience” van Terry Brochard aan de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Waar in de studie normaal de interactie tussen mens en product centraal staat, heb ik voor deze studie het product vervangen door een bezoek aan theater. In dit onderzoek stond het perspectief van de bezoeker centraal en het heeft geleid tot inzichten op theater beleving en een methode om de beleving in een theater te evalueren. Het project is uitgevoerd in samenwerking met de VSCD

De 7 inzichten
Het onderzoek heeft 7 inzichten opgeleverd die theaters kunnen helpen bij het verbeteren van de theaterbeleving.
1. Ik ben hier voor de voorstelling
2. Neem mijn zorgen weg
3. Er even helemaal uit zijn
4. Ik wil een plekkie
5. Wij gaan samen naar theater
6. Ik kan niet met maar ook niet zonder andere bezoekers
7. Het zit in de details

“Ik kom hier voor de voorstelling, ook al lopen er hier olifanten rond. Dat boeit me niet.”
Dit citaat gaf aan dat bezoekers vooral kiezen voor een voorstelling. De context zou ondersteunend moeten zijn aan deze voorstelling. Vaak is na het verlaten van de zaal de sfeer van een show alweer snel verdwenen.

Evalueer je eigen theater
Als onderdeel van het afstudeerproject en om de totale theater beleving te optimaliseren is er een service ontworpen waarbij een theater wordt geholpen om een bezoek aan zijn theater door de ogen van een bezoeker te zien. In deze methode wordt gebruik gemaakt van een speciaal ontworpen evaluatie-instrument dat het theater in staat stelt om het bezoek stap voor stap, vanuit het perspectief van de bezoeker, te evalueren.

Door alle bevindingen uit het evaluatie-instrument te combineren ontstaat er een overzicht van de beleving in het desbetreffende theater. In dit overzicht is duidelijk te zien waar in een bezoek de positieve en negatieve elementen van de totale theater beleving zich bevinden en waar ruimte is voor verbetering.

Meer weten
U kunt contact opnemen met Terry Brochard. Hij kan u meer inzicht bieden in het project en het inzetten van het evaluatie-instrument.
Zijn gegevens zijn:

Mail: theaterbeleving@gmail.com
Telefoon: 0648127420
Twitter: @theaterbeleving