Deze website maakt gebruik van cookies.

150-jarige Schouwburg Ogterop viert jubileum met voorstelling over de eerste vrouwelijke theaterdirecteur

foto: Gerard Tonen

09-05-2018

In mei 2018 bestaat Schouwburg Ogterop in Meppel 150 jaar. De schouwburg werd in de 19e eeuw gebouwd door weduwe Lammigje Ogterop, die daarmee de eerste vrouwelijke theaterdirecteur werd. Als cultureel onderneemster pur sang zette ze schouwburg Ogterop op de kaart. Ze wist veel artiesten naar Meppel te halen en Ogterop is sindsdien het culturele hart van Meppel en wijde omgeving. Schouwburg Ogterop eert haar met een speciale jubileumvoorstelling ‘Mevrouw Ogterop’. Actrice Juul Vrijdag speelt Lammigje Ogterop.

Om de concurrentie het hoofd te bieden nam nam Lammigje Ogterop het initiatief om het Stations Koffiehuis Ogterop, dat haar man 150 jaar geleden begon aan het Zuideinde in Meppel, uit te breiden met een klassieke theaterzaal, een echte bonbonnière, waarvan er nog 13 in Nederland zijn. Sindsdien kent Schouwburg Ogterop een roemruchte geschiedenis.

Ter ere van haar en van het feit dat Lammigje en Gradus Ogterop op 25 mei 1868 het stations-koffiehuis aan het Zuideinde openden maakt Ogterop een speciale jubileumvoorstelling. Lammigje keert nog voor een keer terug op aarde en vertelt over de geschiedenis van Ogterop, haar familie, haar drijfveren en het theatervak. De tekst is geschreven door Gerard Tonen, de regie is in handen van Rob van der Ree.

Voor meer informatie en kaarten voor de voorstelling gaat u naar www.schouwburgogterop.nl.