In gesprek met Natalie

Thema: Belangenbehartiging

"Ik draag er graag aan bij dat de noordelijke provincies actief betrokken zijn op landelijke beleidsterreinen, zodat het hele land goed vertegenwoordigd kan worden."

Foto: Corne Sparidaens

VSCD-lid Natalie Straatman-Jeuring, directeur/programmeur van Theater de Winsinghhof in Roden, werd onlangs lid van de commissie Theater van de Raad van Cultuur. Dat riep bij ons genoeg vragen op dus tijd voor een In gesprek met Natalie Straatman-Jeuring.

Hoe kwam deze rol/functie op jouw pad en/of wat is jouw motivatie geweest om deze functie aan te nemen?

[S-J] De commissieleden worden landelijk geworven middels een sollicitatieprocedure. Ik heb mij vooral aangemeld, omdat ik begreep dat de vertegenwoordiging vanuit de noordelijke provincies minimaal is op allerlei beleidsvlakken. Ik vind het erg belangrijk om de kennis vanuit het noorden te delen en die stem te laten horen en dat is mijn voornaamste motivatie geweest.

Wat is jouw ambitie voor deze commissie?

[S-J] Ik draag er graag aan bij dat de noordelijke provincies actief betrokken zijn op landelijke beleidsterreinen, zodat het hele land goed vertegenwoordigd kan worden. Die inbreng blijkt steeds minimaal en dat moet echt anders.

Zie je jezelf in deze positie ook als vertegenwoordiging van collega-theaters?

[S-J] Gelukkig hebben de directies van de noordelijke professionele theaters regelmatig en goed overleg met elkaar, dus ik kan zeker vanuit die invalshoek kennis en kunde delen in de commissie. Veel zaken zijn ook universeel toepasbaar in de verhouding van theaters en makers, maar er zijn ook verschillen in de regio’s en die pretendeer ik niet te kunnen vertegenwoordigen ;)

Kan de VSCD jou in deze rol ondersteunen en hoe kunnen wij dat doen?

[S-J] Het belangrijkste is dat de VSCD de rol neemt als belangenvereniging van theaters en podia in het hele land. In het geval ik informatie kan gebruiken vanuit een andere regio dan het noorden maak ik graag gebruik van de connecties en kanalen die de VSCD al heeft.

Heb je ideeën over hoe je jouw ervaringen in de RvC kunt delen met bijvoorbeeld jouw collega-directeuren?

[S-J] Het hele proces van de aanvraag tot de besluitvormingen is interessant en de moeite van het delen waard. Het geeft inzicht in waar makers en organisaties mee te maken hebben in hun eigen voortbestaan, keuzes en voorwaarden. Diezelfde makers en organisaties komen we als directies natuurlijk regelmatig tegen in onze sector, zowel direct als indirect. De inhoud van de aanvraag is echter strikt vertrouwelijk, waardoor gedeelde informatie niet specifiek over de aanvragers zelf kan en mag gaan.

Meer inspiratie