Deze website maakt gebruik van cookies.

Toneelprijzen

Louis dOr
Theo dOr
Arlecchino
Prosceniumprijs
Colombina

De VSCD Toneelprijzen worden jaarlijks uitgereikt aan acteurs, actrices en theatermakers.

• Louis d’Or
VSCD Toneelprijs voor de meest indrukwekkende dragende mannenrol.
• Theo d’Or
VSCD Toneelprijs voor de meest indrukwekkende dragende vrouwenrol.
• Arlecchino
VSCD Toneelprijs voor de meest indrukwekkende bijdragende mannenrol.
• Colombina
VSCD Toneelprijs voor de meest indrukwekkende bijdragende vrouwenrol.
• Prosceniumprijs
VSCD Toneelprijs voor de persoon/instantie/groep die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de regie, het decor, de kostumering, de dramaturgie, de muzikale ondersteuning et cetera.

Nederlandse Toneeljury
De VSCD Toneelprijzen worden genomineerd en toegekend door de Nederlandse Toneeljury. Deze jury selecteert eveneens de tien hoogtepunten van het theaterseizoen die tijdens het Nederlands Theater Festival nog eenmaal op de planken worden gebracht.

De Nederlandse Toneeljury 2018 bestaat uit Ferry Mingelen (voorzitter), Walther van den Heuvel (vice-voorzitter), Christiaan Mooij, Cecile Brommer, Sander Janssens, Anneke van der Linden, Mirjam van Tiel en Keimpe de Jong.

Uitreiking VSCD Toneelprijzen
De VSCD Toneelprijzen worden traditiegetrouw uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam op het Gala van het Nederlands Theater, de afsluiting van het Nederlands Theater Festival.

Prijzen
De winnaars ontvangen een bronzen beeldje gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer, graficus en medailleur Eric Claus. Naast een beeldje krijgen de winnaars van de Louis d’Or en Theo d’Or een portret aangeboden door de Stichting Ouevre Jan van der Vossen. De portretten van deze onderscheiden toneelspelers vormen een bijzondere synergie tussen de kunst- en theaterwereld en zijn te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Podium Cadeaukaart
De VSCD-Toneelprijzen worden mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart en georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Theaterfestival.


Gerelateerd nieuws