Cookies

VSCD maakt gebruik van cookies om uw bezoek aan de website zo plezierig mogelijk te maken.

Meer informatie

X

Zwanen voor Emio Greco|PC en Het Nationale Ballet

De Zwanen worden uitgereikt voor de meest indrukwekkende dansprestatie en de meest indrukwekkende dansproductie. International Choreographic Arts Center/ Emio Greco|PC won de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ met de voorstelling ROCCO. Matthew Golding, eerste solist bij Het Nationale Ballet, is winnaar geworden van de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’.

Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’
Choreograaf Emio Greco creëerde samen met regisseur en dramaturg Pieter C. Scholten de zinderende dansvoorstelling ROCCO, over de fysieke en psychologische extremen van bokser en danser. Volgens de jury: “Een prachtig productie die balanceert tussen performance en wedstrijd. ROCCO is geïnspireerd op de film van Luchino Visconti ‘Rocco e i suoi fratelli’. De fysieke en psychologische processen die Visconti in zijn film laag voor laag blootlegt, vinden hun weerklank in deze gedanste bewerking. Greco's jeugdherinneringen aan zijn vader in de boksschool smelten samen
met de broederliefde en strijd uit de film. Ook wordt een parallel getrokken tussen de intense overgave in Visconti's boksscènes en de lichamelijke toewijding van de dansers. De snelheid, kracht en verrassing van het boksen verlenen de dans grote intensiteit, terwijl theatrale vondsten voor humor en relativering zorgen. In ROCCO vloeien beelden en intenties naadloos in elkaar over. Alle ingrediënten vallen op hun plek: een ijzersterke dramaturgie, een uitgekiende choreografie en de virtuoze dansers van ICK.”

Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’
De Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ 2012 gaat naar Matthew Golding voor zijn rol in Short Time Together. “Na twee geweldige solo's van zijn collega's Remi Wörtmeyer en Koen Havenith bracht hij het publiek op de stoelen met zijn knallende optreden in Short Time Together, de gastchoreografie die Paul Lightfoot en Sol León creëerden voor het jarige Nationale Ballet. Als een witte tornado raasde Matthew Golding (1985) over het toneel, de ene superieure sprong aan de andere duizelingwekkende draai rijgend, voluit en krachtig, maar tegelijk zacht en volkomen beheerst. Dat hij daar ook dit keer in slaagde, is extra bijzonder. De Canadees Golding, die met zijn klassieke rollen al veel bewondering oogstte, is immers niet vertrouwd met het complexe, soms tegendraadse idioom van de NDT-choreografen. Toch heeft hij het zich met een wonderbaarlijk gemak eigen gemaakt, zonder zijn klassieke achtergrond te verloochenen. Daarmee toont hij zich een danser van de eenentwintigste eeuw: sterk en veelzijdig, nieuwsgierig en gretig. Elk optreden van deze getalenteerde, virtuoze, hartstochtelijke en – daar is dat woord weer – sexy danser is daardoor een groot genoegen”, aldus de jury.

Lees hier het volledige juryrapport.

VSCD Dansjury

De VSCD Dansjury 2012 bestaat uit Lucia Claus (voorzitter, directeur Stadsschouwburg Utrecht), Karin Schnabel (ex-danseres en freelance docente), Tim Persent (danser en Gouden Zwaan winnaar 2004), Hildegard Draaijer (artistiek leider Theatergroep Dox), Benjamin Koolstra (ex-directeur Keizer Karel Podia), Francine van der Wiel (journalist/recensent), Anita van Dolen (programmeur Stadsschouwburg Amsterdam en Julidans Festival) en Ingrid Scheper (programmeur Musis Sacrum/Schouwburg Arnhem).

Over de Nederlandse Dansdagen
Festival Nederlandse Dansdagen beleeft dit jaar haar 15de editie. Op 5, 6 en 7 oktober presenteert het festival in Maastricht de meest belangrijke ontwikkelingen in de Nederlandse dans met spraakmakende, onvergetelijke en opmerkelijke dansvoorstellingen van Nederlandse bodem. In één weekend zijn zowel de bekende dansgezelschappen als nieuwe namen te zien, staan grote publiekssuccessen naast werk in wording en kan het publiek genieten van urban dans tot klassiek ballet.’
terug

zoek in ledenlijst

ledenlijst

e-nieuws

inschrijven

of bekijk het
evenementen overzicht