Cookies

VSCD maakt gebruik van cookies om uw bezoek aan de website zo plezierig mogelijk te maken.

Meer informatie

X

Kanshebbers Zwanen 2012 bekend

Zwaan meest indrukwekkende dansproductie 2012
Garbo Laughs van Nederlands Dans Theater
choreografie: Marco Goecke
“Garbo Laughs is een hechte en uitstekend doordachte choreografie. De mix van klassieke en moderne dans, de heldere vormgeving en de uitstekende invulling van de dansers vormen samen een prachtig meerduidig kunstwerk” aldus de dansjury.
Mono van Danshuis Station Zuid
choreografie: Itamar Serussi Sahar
Danshuis Station Zuid verraste met Mono; een langzaam uitdijende bewegingscompositie waarin de choreografische invallen oneindig blijven opborrelen. “Serussi heeft een eigen danstaal ontwikkeld, die goed aansluit bij de technische kwaliteiten van de dansers en in heldere, speelse en elegante solo's, duetten en ensembledelen naar voren komen.”
Rocco van ICKamsterdam
choreografie: Emio Greco en Pieter C. Scholten
Uit het juryrapport: “In Rocco vloeien de beelden en intenties naadloos in elkaar over, doordat ze een andere kijk op een reeds bestaande werkelijkheid geven: de danser die bokst en de bokser die danst. Alle ingrediënten vallen op hun plek, de virtuoze mannen die dansen, een ijzersterke dramaturgie en een choreografie die staat.”

Zwaan meest indrukwekkende dansprestatie 2012
De VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) Dansjury vindt het dit jaar opvallend dat het seizoen niet alleen gekenmerkt werd door een aantal indrukwekkende voorstellingen, maar ook door het grote aantal dansers dat excelleerden. Dat heeft geresulteerd in vier nominaties voor de Zwaan meest indrukwekkende dansprestatie.
Christian Guerematchi voor zijn rol in Rocco
choreografie: Emio Greco en Pieter C. Scholten, gezelschap: ICKamsterdam
Uit het juryrapport: “Zijn spel is rauw, scherp en krachtig en daarbij blijven zijn bewegingen pure dans. Hiermee weet hij de elementen van de vechtsport en de danskunst optimaal samen te brengen. Middels de timing van zijn bewegingen houdt hij zijn tegenstander maar ook het publiek in zijn greep.”
Matthew Golding voor zijn rol in Short Time Together
choreografie: Sol Léon en Paul Lightfoot, gezelschap: Het Nationale Ballet
Uit het juryrapport: “Als een witte tornado raast Matthew Golding over het toneel, de ene superieure sprong aan de andere duizelingwekkende draai rijgend, voluit en krachtig, maar tegelijk zacht en volkomen beheerst. (…) Elk optreden van deze getalenteerde, virtuoze, hartstochtelijke en.... daar is dat woord weer… sexy danser is daardoor een groot genoegen.”
Myrthe van Opstal voor haar rol in van Lieder eines fahrenden Gesellen
choreografie: Jiři Kylián, gezelschap: Nederlands Dans Theater II
“Ze weet wat en waarom ze danst, en ze danst haar interpretatie met innerlijke overtuiging. Haar 'schrift' is nu al opmerkelijk volwassen: helder, precies en muzikaal. Ze heeft alles om uit te groeien tot een ware danskunstenares” aldus de jury.
Genevieve Osborne voor haar rol in Mono
choreografie: Itamar Serussi Sahar, gezelschap: Danshuis Station Zuid
“In Mono is zij de ideale vertolkster van de strakke lijnen die Serussi weeft: afgemeten, intens, ingetogen en tegelijk krachtig en virtuoos. Osborne wil niet behagen en daagt de toeschouwer uit: je moet blijven kijken.”

De jury en de prijzen
De VSCD Dansjury benoemt in opdracht van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) de genomineerden en de winnaars van de prijzen. De jury opereert in haar taak volkomen onafhankelijk van de opdrachtgever. De VSCD Dansjury 2012 bestaat uit Lucia Claus (voorzitter, directeur Stadsschouwburg Utrecht), Karin Schnabel (ex-danseres en freelance docente), Tim Persent (danser en Gouden Zwaan winnaar 2004), Hildegard Draaijer (artistiek leider Theatergroep Dox), Benjamin Koolstra (ex-directeur Keizer Karel Podia), Francine van der Wiel (journalist/recensent), Anita van Dolen (programmeur Stadsschouwburg Amsterdam en Julidans Festival) en Ingrid Scheper (programmeur Musis Sacrum/Schouwburg Arnhem).

Nederlandse Dansdagen

Festival Nederlandse Dansdagen beleeft dit jaar haar 15de editie. Op 5, 6 en 7 oktober presenteert het festival in Maastricht de meest belangrijke ontwikkelingen in de Nederlandse dans met spraakmakende, onvergetelijke en opmerkelijke dansvoorstellingen van Nederlandse bodem. In één weekend zijn zowel de bekende dansgezelschappen als nieuwe namen te zien, staan grote publiekssuccessen naast werk in wording en kan het publiek genieten van urban dans tot klassiek ballet.’ Op zaterdag 6 oktober vindt in Theater aan het Vrijthof Het Feest van de Nederlands Dans plaats, waar de Zwanen 2012 worden uitgereikt.
terug

zoek in ledenlijst

ledenlijst

e-nieuws

inschrijven

of bekijk het
evenementen overzicht