Cookies

VSCD maakt gebruik van cookies om uw bezoek aan de website zo plezierig mogelijk te maken.

Meer informatie

X

De VSCD Toneelprijzen

De Nederlandse Toneeljury
De Nederlandse Toneeljury nomineert gedurende het seizoen theatermakers, acteurs en actrices voor de VSCD Toneelprijzen (waaronder de Louis d’Or en Theo d’Or). De VSCD Toneelprijzen worden uitgereikt op het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam. Daarnaast selecteert de jury de tien hoogtepunten van het theaterseizoen. Deze hoogtepunten worden tijdens het Nederlands Theater Festival nog eenmaal op de planken gebracht.
De Nederlandse Toneeljury 2014 bestaat uit:
Boris van den Ham ( vz), Jeanette Smit, Jeffrey Meulman, Karin Veraart, Lucia van Heteren, Simone Mager, Walther van den Heuvel en Wybrich Kaastra.De Op zondagavond 15 september 2013 zijn de volgende winnaars van de 
VSCD Toneelprijzen bekend gemaakt. De feestelijke uitreiking vond plaats in de in de Stadsschouwburg Amsterdam.


 
.
De Louis d’Or 2013, voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol, is Pierre Bokma voor zijn rol in De De Verleiders: de casanova’s van de vastgoedfraude van Bos Theaterproducties.De Nederlandse Toneeljury vindt dat Bokma de voorstelling dráágt en roemt zijn exceptionele vakmanschap
 
De Theo d’Or 2013, voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol, gaat naar Halina Reijn voor haar rol als Nora in Nora van Toneelgroep Amsterdam. “Eén van haar beste rollen tot nu toe”, aldus de Nederlandse Toneeljury. 

De Colombina 2013, voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol gaat naar Astrid van Eck voor haar rol in Honingjagers (Peer Wittenbols en Rob Lighthert). De Arlecchino 2013, voor de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol, gaat naar Stefan de Walle voor zijn rol in Speeldrift (Toneelschuur Producties in co-productie met het Nationale Toneel.

De Nederlandse Toneeljury kende dit jaar de Prosceniumprijs, voor de instantie die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het toneelklimaat, toe aan Theaterzaken Via Rudolphi. De jury heeft bewondering voor het feit dat Via Rudolphi er niet voor terugdeinst het gesprek aan te gaan over wat past en klopt bij een bepaald theater en haar nek durft uit te steken als het tegenzit.

VSCD Mimeprijs
De VSCD Mimeprijs gaat dit jaar naar Schweigman& met de voorstelling Spiegel. Volgens de Mimejury komt in Spiegel het indrukwekkende oeuvre van Boukje Schweigman tot een (voorlopig) hoogtepunt.

Gouden Krekels
De VSCD Jeugdtheaterprijzen, de Gouden Krekels, worden uitgereikt in twee categorieën: de meest indrukwekkende productie en de meest indrukwekkende podiumprestatie. De Gouden Krekel op productiegebied gaat naar Mehmet De Veroveraar van de ToneelmakerijElout Hol mocht de Gouden Krekel ‘meest indrukwekkende prestatie’ in ontvangst nemen voor zijn poppencreaties.

Toneel Publieksprijs
De prijs van het publiek voor de beste voorstelling van het afgelopen seizoen, de Toneel Publieksprijs, gaat dit jaar naar De Verleiders: de casanova’s van de vastgoedfraude van Bos Theaterproducties.
Het Gala van het Nederlands Theater vindt traditioneel plaats op de laatste dag van het Nederlands Theater Festival. DJ Maria Kraakman zorgde voor de muzikale noot bij het feest na afloop.

Klik hier voor het complete juryrapport

Genomineerd in 2013 waren ook de volgende acteurs: 
Louis D'Or
Hein van der Heijden
voor zijn rol als Lex in ‘Mightysociety10’

Fedja van Huêt voor zijn rol als Macbeth in ‘Macbeth’


De Theo d’Or:
Marieke Heebink voor haar rol als Elisabeth Vogler in ‘Persona’

Karina Smulders voor haar rol als Alma in ‘Persona’


Colombina:
Voor de Colombina zijn genomineerd; Tamar van den Dop voor haar rol in ‘Speeldrift’ (Toneelschuur Producties in coproductie met het Nationale Toneel) en  Roos Ouwehand als Iris, beide in ‘Honingjagers’ van  Peer Wittenbols en Rob Lighthert.

Arlecchino:
Guy Clemens voor zijn rol als Pieter in ‘Cloaca’ (Hummelinck Stuurman Theaterproducties).De Nederlandse Toneeljury
De Nederlandse Toneeljury 2013 bestaat uit Arthur Japin (voorzitter), Wybrich Kaastra, Karin Veraart, Jeannette Smit, Simone Mager, Gieske Bienert, Chiel Kattenbelt en Lucia van Heteren. De Nederlandse Toneeljury nomineert gedurende het seizoen theatermakers, acteurs en actrices voor de VSCD Toneelprijzen (waaronder de Louis d’Or en Theo d’Or). De VSCD Toneelprijzen worden uitgereikt op het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam. Daarnaast selecteert de jury de tien hoogtepunten van het theaterseizoen. Deze hoogtepunten worden tijdens het Nederlands Theater Festival nog eenmaal op de planken gebracht.


LOUIS  D'OR
Naar het inzicht van de jury voor de beste mannelijke, dragende rol. Voor het eerst uitgereikt in 1955. De Louis d'Or is een gouden plak gemaakt door Eric Claus.


Winnaar van de Louis D'Or 2012
Hein van der Heijden voor zijn rol in zowel Vincent en Theo als in Oom Wanja.THEO D'OR
Naar het inzicht van de jury voor de meest indrukwekkende vrouwelijke, dragende rol. Voor het eerst uitgereikt in 1955.
De Theo d'Or is een bronzen plak gemaakt door Eric Claus.

Winnaar Theo d'Or 2012.
Marlies Heuer
is voor haar rol in Am Ziel van Paul Knieriem door Toneelschuur Producties. Tussen 1957 en 1964 reikte de VSCD zilveren en gouden medailles uit voor de meest indrukwekkende bijdragende rollen. Sinds 1964 worden de beste vrouwelijke en mannelijke bijrollen bekroond met respectievelijk de Colombina en de Arlecchino.

 ARLECCHINO
Naar het inzicht van de jury voor de meest indrukwekkende  indrukwekkende mannelijke bijdragende rol.  Voor het eerst uitgereikt in 1964. 
De Arlecchino is een bronzen beeldje gemaakt door Eric Claus.


Winnaar Arlecchino 2012
Gijs Naber voor zijn rol in Dood van een handelsreiziger door het Ro Theater.

 


COLOMBINA
Naar het inzicht van de jury voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol. Voor het eerst uitgereikt in 1964.
De Colombina is een bronzen beeldje gemaakt door Eric Claus.


Winnaar Colombina 2012
Frieda Pittoors
voor haar rol in De Russen! door Toneelgroep Amsterdam en Tartuffe door NTGent/Toneelgroep Amsterdam. PROSCENIUMPRIJS
Naar het inzicht van de jury voor de persoon/instantie/groep, die een wezenlijke bijdrage geleverd heeft aan de regie, het decor, de kostumering, de dramaturgie, de muzikale ondersteuning etcetera. Voor het eerst uitgereikt in 1981. De Prosceniumprijs is een bronzen beeldje gemaakt door Eric Claus.

 
Winnaar van de Prosceniumprijs
Female Economy/Zina, in de persoon van artistiek leider Adelheid Roosen! 

Het volledige juryrapport 2012 is hier te lezen

Verder waren voor de Toneelprijzen 2012 genomineerd  : 

De Louis d'Or 2012
Herman Gilis voor zijn rol in Dood van een handelsreiziger van het RO Theater. 
Mark Rietman voor zijn rol in Gekluisterd van het Nationale Toneel.
Wim Opbrouck voor zijn rol in Tartuffe van NTGent en Toneelgroep Amsterdam.

De Theo d'Or 2012
Linda van Dyck voor haar rol in Who’s afraid of Virginia Woolf van Hummelinck Stuurman Theaterbureau
Bianca van der Schoot voor haar rol in Boiling Frog door Toneelgroep Oostpool.

De Arlecchino 2012
Gijs Scholten van Aschat voor zijn rol in De Russen! door Toneelgroep Amsterdam
Pierre Bokma voor zijn rol in Midzomernachtsdroom van het Nationale Toneel.

Colombia 2012
Marieke Heebink voor haar rol in De Russen! en Na de zondeval door Toneelgroep Amsterdam
Silke Hundertmark voor haar rol in Lebensraum van Jakob Alhbom.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Klik hier voor het volledige juryrapport van de VSCD 2011

Klik hier voor het volledige juryrapport van de VSCD Toneelprijzen 2010.

Klik hier voor een historisch overzicht van de toekenning van de VSCD-toneelprijzen. U treft aan de naam van de acteur/actrice, de naam van de productie/voorstelling, de naam van de regisseur, de naam van het gezelschap en de rol waarvoor de prijs is toegekend.


zoek in ledenlijst

ledenlijst

e-nieuws

inschrijven

of bekijk het
evenementen overzicht