Deze website maakt gebruik van cookies.

Dansprijzen

Winnaar Zwaan 'beste dansprestatie' (Foto: Jochem Jurgens
Winnaar Gouden Zwaan: Igone de Jongh (Foto: Jochem Jurgens)
VSCD Dansprijs: Zwaan
Winnaar Zwaan 'beste dansproductie' (Foto: Jochem Jurgens)

Met de VSCD Dansprijzen worden jaarlijks prestaties binnen de Nederlandse dans geëerd.

• Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie
• Zwaan
voor de meest indrukwekkende dansprestatie
• Gouden Zwaan
voor de danser(es) of choreograaf werkzaam in Nederland die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. De Gouden Zwaan kent geen nominaties en hoeft niet jaarlijks te worden uitgereikt.

Dansjury
De VSCD Dansprijzen worden genomineerd en toegekend door de Dansjury. Deze jury vorm tevens de programmaredactie van de Nederlandse Dansdagen: zij selecteert ongeveer tien voorstellingen die de ontwikkelingen in de Nederlandse dans uitdrukken en tijdens het festival worden vertoond.

Uitreiking 
De VSCD Dansprijzen worden traditiegetrouw bekendgemaakt en uitgereikt tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen in Maastricht.

Prijs 
De winnaars ontvangen een beeldje gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

VSCD Dansprijzen 2016

Dansjury 2016
De VSCD dansjury bestaat uit Anita van Dolen, voorzitter (dansprogrammeur Stadsschouwburg Amsterdam/Julidans), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Nada Mounzer (redacteur NTR), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Jasper Weck (hoofdmarketing & assistent programmeur Theater de Veste) en Liesbeth Wildschut (Lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht).

Winnaars 2016

Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’:
The lost room van Nederlands Dans Theater

Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’:
Anna Tsygankova voor haar rol in Mata Hari

Gouden Zwaan voor Igone de Jongh
Bekijk hier de uitzending van College Tour waar Igone de Jong te gast was en verrast werd met het nieuws dat ze de Gouden Zwaan ontving. 

Lees hier het volledige juryrapport, met daarin ook de genomineerden. Een historisch overzicht van winnaars is in de rechter kolom te vinden.


Gerelateerd nieuws