Deze website maakt gebruik van cookies.

Cabaretprijzen

NUHR (Foto: Jaap Reedijk
Tim Fransen (Foto: Jaap Reedijk)
Winnaars 2016 (Foto: Jaap Reedijk)

• de Poelifinario
De VSCD Cabaretprijs voor die theatermaker(s) met het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen.

• de Neerlands Hoop
De VSCD Cabaretprijs voor die veelbelovende theatermaker(s) met het grootste toekomstperspectief.

Zondag 25 september zijn de winnaars van de VSCD Cabaretprijzen - de Poelifinario en de Neerlands Hoop - bekendgemaakt tijdens de uitreiking in Diligentia, Den Haag. NUHR wint de Poelifinario, de cabaretprijs voor het meest indrukwekkende programma van het seizoen, met hun voorstelling Draai het eens om. Tim Fransen wint de Neerlands Hoop, de prijs voor een veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief, voor zijn voorstelling Het failliet van de moderne tijd.

Uit het juryrapport

Over NUHR:
“Ensemblecabaret is op zijn best als er van alles speelt tussen de leden. Wanneer er onderlinge conflicten en machtsverhoudingen worden uitgespeeld ontstaat er spanning op het podium. In Draai het eens om gebeurt dat in extreme mate. Het leidt tot een vlijmscherp psychologisch portret van vier cabaretiers die elkaars beste vrienden zijn, warmte en vriendschap voor elkaar koesteren, maar ook hard kunnen botsen. Omdat er in deze voorstelling ook wordt gezinspeeld op een naderend einde van de groep lijkt het alsof de spelers niets te verliezen hebben en de definitieve balans van hun samenwerking kan worden opgemaakt.”

Over Tim Fransen:
“De ambitie van Tim Fransen in zijn debuutvoorstelling is niet gering: aan de hand van de grote denkers uit zijn boekenkast onderneemt de 27-jarige Fransen een persoonlijke zoektocht naar de zin van het leven. [...] Het filosofisch cabaret van Fransen zet je aan het denken, maar is tegelijk ook toegankelijk voor een breed publiek. Daarmee is het een enorme aanwinst voor het Nederlands cabaret.”

Genomineerden 2016
Genomineerd voor de Poelifinario 2016 waren daarnaast Kommil Foo, Lebbis en Lenette van Dongen. Voor de Neerlands Hoop 2016 Eva Crutzen en Yentl en de Boer.

Jury 2016
De Cabaretjury 2016 bestaat uit voorzitter Jan Gras (directeur Agora Theater & Congrescentrum), Harry Kies (voormalig theaterproducent), Eveline Mol (programmeur, artistiek leider Cameretten), Joris Henquet (journalist), Katja Brenninkmeijer (programmeur De Meerse) en Ruud Kuper (directeur Rijswijkse Schouwburg). De jury wordt ondersteund door een signaleringscommissie, bestaande uit: Heleen Boom, Adriaan Bruin, Frank Heijman, Marijt Helmink, Joris Kemps, Jeanne Kers, Kim Muller, Floor Nicolas en Pietie van Veen.

Prijzen

De Nederlandse fotograaf Corbino (Maarten Corbijn) maakt portretten van de winnaars, de gelauwerden krijgen tijdens de prijsuitreiking een symbolisch voorproefje in de vorm van een betonnen camera gemaakt door kunstenaar Doc Visser.

Historisch overzicht winnaars
De VSCD Cabaretprijzen bestaan sinds seizoen 2002-2003. Klik hier voor een historisch overzicht van de toekenningen en de bijbehorende juryrapporten.

 

 


Gerelateerd nieuws